Traumatherapie

Wat is een trauma?

Afhankelijk van hoe je de situatie bent ingegaan en hoe je de situatie hebt beleefd of doorgekomen bent, maakt of je een trauma ontwikkelt. Het is per persoon verschillend en er is geen één manier van omgaan met traumatische ervaringen. Kijk maar hoe het gaat met de coronapatiënten die in een kunstmatige coma worden gebracht, vaak gaan zij er zeer angstig in, niet wetende of ze wel uit de coma gaan komen en of ze hun geliefden ooit nog gaan zien omdat onzeker is hoe de ziekte verloopt. Degene die het geluk hebben om de ziekte te overleven en uit de coma te komen, komen er vaak net zo angstig en paniekerig eruit als dat ze erin zijn gegaan. Vaak hebben ze nadien last van nachtmerries, angstaanvallen of andere traumasymptomen. Maar ook jarenlang misbruik of narcisme doet iets met jou en uiteindelijk merk je op een gegeven moment in je leven dat je klem loopt of telkens weer in een soortgelijke situatie beland.

Mensen met meervoudig of chronisch trauma en PTSS zijn zonder de juiste hulp en begeleiding vaak niet in staat om zelfstandig te bepalen hoe te reageren. Zij leven niet in vrijheid maar in een inwendige gevangenis, ze zijn voortdurend hyperalert, gespannen en gejaagd. Vaak vanuit schaamte, onbegrip en schuldgevoel vanuit de omgeving op hun niet altijd gecontroleerde reacties trekken ze zich terug uit relaties en uit de samenleving. Ze isoleren zichzelf en leven om te overleven.

Een trauma laat een spoor achter, niet alleen in je geest en hersenen maar vooral ook in je lichaam.

Overlevingsmodus en traumasymptomen

Op het moment dat je een traumatisch ervaring hebt, reageert het lichaam op 3 manieren: vechten, vluchten of verstijven. Vaak voel je je als het ware even van de wereld geslagen, je niet weet wat je is overkomen en hoe nu verder. Soms ga je het gevecht aan zonder resultaat, andere keren zie je het niet meer zitten, weet je geen uitweg of wil je de kwetsing niet voelen. Dus wat ga je dan doen? Je gaat vaak onbewust en soms bewust in de overlevingsmodus. Dit is een soort van automatische piloot waarbij je dingen of mensen gaat vermijden die pijn doen, lastig zijn of confronterend zijn. Echt leven en genieten van de dingen in het leven dat is er niet meer, gevoelens en emoties worden onderdrukt en de rest van de wereld gaat als een soort van waas langs je heen. Daarnaast heb je meestal vanuit het onverwerkte trauma één of meer van onderliggende traumasymptomen ontwikkeld zoals bijvoorbeeld:

  • Stress

  • Slaapstoornissen, nachtmerries

  • Verhoogde waakzaamheid

  • Stemmingswisselingen

  • Paniekaanvallen, angsten en fobieën

  • Overdreven of juist gedempte emotionele reacties

  • De onmogelijkheid anderen lief te hebben, hen te verzorgen en een band op te bouwen

  • Chronische vermoeidheid

Verschillende vormen van trauma’s:

  • Shock trauma; een eenmalige gebeurtenis met een traumatische ervaring die ontstaan na bijvoorbeeld een ongeluk, een overval of een echtscheiding

  • Meervoudig trauma; wanneer je meerdere gebeurtenissen meemaakt met een traumatische ervaring in een bepaalde periode. Doordat de gebeurtenissen elkaar vaak hebben opgevolgd, heb je de traumatische ervaring niet of niet volledig kunnen verwerken.

  • Ontwikkelingstrauma; wanneer je voor een langere periode traumatische gebeurtenissen hebt meegemaakt, bijvoorbeeld bij seksueel misbruik, mishandeling of pesten. Een complex trauma kan jouw persoonlijkheid zwaar beïnvloeden, waardoor bijvoorbeeld vervlakking en dissociatie optreedt.

Of je nu een shocktrauma, meervoudig of ontwikkelingstrauma hebt, alle soorten kunnen een flinke impact maken op jouw leven waarbij als het niet of niet volledig verwerkt wordt je last kan krijgen van traumasymptomen en je tegen blokkades aanloopt in je leven.

Traumaverwerking

Traumaverwerking heeft geen jarenlange psychotherapie nodig en er kan al gewerkt worden met het lichaam zonder dat volledig teruggegaan moet worden naar het trauma. Er kan al gewerkt worden met de kleinste activatie in het lichaam. Volgens Levine ontwikkelen dieren geen trauma omdat zij in beweging zijn en blijven tot de spanning en sensaties uit het lijf zijn. Mensen daarentegen gaan bij een traumatische ervaring vaak direct naar het hoofd in plaats van in beweging, waardoor een afgebroken beweging ontstaat en de spanning en het trauma in het lichaam wordt opgeslagen.

Ieder trauma zou een bepaald cyclus moeten doorlopen van uitdaging, bedreiging, activatie en ontspanning. Wanneer deze cyclus niet normaal verloopt of niet volledig wordt doorlopen maakt dat er sprake is van een traumatische ervaring. Met als gevolg dat het lichaam en geest van elkaar worden ontkoppeld, wat één van de belangrijkste gevolgen is van trauma volgens Peter A. Levine (expert in trauma’s).

Om uit die (al dan niet bewuste) overlevingsmodus te komen, los te komen van de traumasymptomen en het trauma te verwerken is vaak hulp nodig om jou net even dát zetje te geven of om steun en vertrouwen te krijgen van iemand die niet in je directe omgeving zit en die als buitenstaander je kan helpen en begeleiden.

Hulp bij traumaverwerking

Wanneer jij één of meerdere traumatische ervaringen meegemaakt hebt in je leven en je wilt dit afronden en vooruit gaan met je leven maar ervaart een belemmering bij het vooruit komen en je weet niet wat dat is, of je wilt een vicieuze cirkel doorbreken in het leven en heb net even dat extra zetje en steun in de rug nodig, dan is het fijn dat je coach zoals ik kan inschakelen die jou steun, veiligheid en bescherming geeft en je begeleidt op jouw eigen (levens)pad. Dit alles vanuit kennis & kunde én vanuit eigen levenservaring met diverse trauma’s.

Maar waarom de keuze voor een traumatherapeut en niet de keuze voor de medische sector met medicatie, psychologen en psychiaters?
Dit kan hand in hand gaan. Een psycholoog en psychiater werken vaak vanuit het verleden. Een traumatherapeut werkt juist vanuit het hier & nu en toekomstgericht. Ja, je hebt in het verleden trauma’s opgelopen en elementen daarvan kan jij juist gebruiken als kracht voor de toekomst. Echter hoef je hiervoor niet het volledige trauma te herbeleven tot in detail. Er kan al gewerkt worden met de minste activatie. Belangrijk is dat je gehoord en erkend wordt en dat je het gevoel krijgt dat je er niet alleen voor staat. Dat je hulp en steun krijgt in het pad naar opnieuw leren voelen en genieten van het leven.

Ook ik had in het verleden duidelijk de behoefte aan iemand die mij kon ondersteunen om net dat volgende stapje te nemen en als vangnet voor een eventuele terugval in oude patronen. Hulp om zelf weer te leren leven, te leren voelen en in balans (hoofd-hart) te komen.

Wijze van begeleiding

Door de holistische manier van begeleiden, kijkend naar het geheel i.p.v. losse onderdelen (dus o.a. kijkend naar fysiek/lichamelijk, emotioneel / emoties en mentaal/ gedachten & overtuigingen) maakt dat alle gebieden aan bod komen. Jij bent de sleutel tot verandering en ik begeleid jou hierbij om weer balans aan te brengen in al deze onderdelen. Bij holistisch denkt men vaak aan ‘zweverig’, mijn manier van begeleiden en coachen is menselijk en pragmatisch waarbij je rust, veiligheid en bescherming ervaart om te kunnen helen van jouw traumatische ervaringen in het leven. Mede door de inzet van de paarden in één of meer sessies is de begeleiding zeer effectief en doeltreffend, therapie met paarden werkt vaak nog langere tijd door na een sessie.

Dit alles op basis van eigen ervaringen met trauma’s en de kennis & kunde. Ik weet als geen ander hoe dit voelt en hoe lastig dit op zijn tijd kan zijn.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen, neem dan contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.